Frambozen-vanille Charlotte

Deze Charlotte is voor de wat gevorderde bakker. Hij kost wat meer inspanning dan de gemiddelde taart, maar oh...  de beloning!

Mrs Janet Brownerie recept Charlotte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

Lange vingers
100gr bloem
25 gr aardappelzetmeel
4 eierdooiers (80gr)
4 eiwitten (150gr)
50 gr kristalsuiker
poedersuiker
1tl vanille extract

Frambozenbavarois
200gr frambozen, vers of diepvries
sap van een halve citroen
20ml water
30gr suiker
3 blaadjes gelatine

Witte chocoladebavarois
100gr witte chocolade, in stukjes
2 eierdooiers
30gr suiker
3 blaadjes gelatine
½  vanille stokje
100gr volle melk en  twee eetlepels melk

Voor beide bavarois
2 eiwitten
250ml slagroom

Een lint
Blauwe bessen en frambozen ter decoratie

mrsjanet Lange vingers recept

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lange vingers

Maak lange vingers volgens onderstaand basisrecept. Maak 16-20 lange vingers van 8cm en spuit van het resterende deeg een spiraal om een cirkel met een doorsnede van 16cm te maken. Dit wordt de bodem van de charlotte.

Basisrecept lange vingers:

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Klop de eierdooiers in een kom schuimig met een garde of een mixer. Voeg het vanille extract toe en klop nog even door.

Doe voor de meringue de eiwitten in een andere kom met de helft van de suiker en klop met een elektrische mixer de eiwitten stijf. Dit werkje kan ook met de hand, maar dat raad ik je niet aan, dan ben je wel even bezig. Als de eiwitten stijf beginnen te worden kan de rest van de suiker worden toegevoegd. Klop door tot het eiwit stevige pieken krijgt. Je kunt de kom nu omkeren zonder dat het eiwit eruit valt!

Spatel  de helft van de meringue door het geklopte eigeel en wanneer dit goed is gemengd de andere helft. Zeef de bloem en het aardappelzetmeel boven het mengsel en spatel dit er met een metalen lepel door.

Schep het beslag in een spuitzak met een spuitmond met een gat van ongeveer 1 centimeter. Spuit op de met bakpapier beklede bakplaat het deeg in strepen (batons) van 6-8 centimeter, op een afstand van 2-3cm. Zeef poedersuiker over de lange vingers en plaats ze 10 minuten in het midden van de oven. Laat ze op de bakplaat afkoelen.

Mrs Janet Brownerie recept Charlotte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekleed een ronde vorm met een doorsnede van 16cm en 8cm hoog met plasticfolie.

Week 3 blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Kook de frambozen met het water, suiker en het citroensap 2-5 minuten, roer af en toe. Zeef het mengsel door een fijne zeef of een roerzeef. Knijp de gelatine goed uit en los het al roerend op in het frambozensap. Laat in de koelkast afkoelen tot het lobbig wordt. Klop ondertussen de slagroom tot deze de dikte van yoghurt heeft en klop de eiwitten stijf. Spatel de helft van de slagroom en het eiwit door het frambozenmengsel. Vul de vorm tot de helft en plaats in de koelkast.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met een scherp mesje uit. Doe het merg en het opengesneden vanillestokje samen met de melk in een pan met een dikke bodem en breng al roerend aan de kook. Haal de pan zodra de melk kookt van het vuur en laat 5 minuten staan. Roer af en toe door. Week 3 blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Klop de eierdooiers met de suiker schuimig. Smelt de chocolade met 2 eetlepels melk au bain marie. Roer de chocolade af en toe door met een metalen lepel. Verwijder het vanillestokje uit de melk. Schenk het melkmengsel geleidelijk al roerend bij het eigeel zodra dit schuimig is.  Verwarm de vla al roerend tot deze dik wordt. Laat het niet koken. Haal de vla van het vuur. Schenk de gesmolten chocolade bij de vla en roer goed door met een metalen lepel. Knijp de gelatine uit en voeg dit bij het mengsel. Roer totdat de gelatine goed opgenomen is. Plaats het  mengsel in de koelkast tot het lobbig is. Spatel de andere helft van de geklopte slagroom en eiwit door het mengsel.

Haal de vorm uit de koelkast. Duw een paar frambozen half in de frambozenbavarois. Schenk voorzichtig de chocoladebavarois op de frambozenbavarois tot 1cm onder de rand van de vorm. Zet de vorm in de koelkast om wat op te stijven en leg daarna de ronde plak lange vingers erop. Zet de vorm nu minstens 3 uur in de koelkast, afgedekt met een bord.

Stort de charlotte op een bord. Verwijder het plastic en plaats de lange vingers rondom de charlotte, eventueel vastgeplakt wat geklopte slagroom. Versier met blauwe bessen en frambozen en maak een strik rondom de charlotte.

MrsJanet Brownerie recept Charlotte

 

 

 

© 2012 - 2018 Mrs.JanetBrownerie | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Wij hebben niet alleen brownies maar ook cookies... Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.